Kunstreis 2019: Toorop dynastie in sympathiek Alkmaar

Zaterdag 28 september snorde de bus van Winters soepeltjes naar Alkmaar, op weg naar het Stedeljk Museum Alkmaar. 26 liefhebbers hadden zich aangemeld voor de jaarlijkse kunsttrip, een grote meerderheid vindt het altijd een geslaagd museumuitje en gaat al jaren mee, voor slechts 2 personen was deze kunstreis een première. Onderweg deelde Don stroopwafels uit en toen bekend werd dat hij jarig was werd ondanks zijn protest toch het lang-zal-hij-leven ingezet. Stipt om 10 uur gingen de busdeuren open pal naast het museum, en na ‘inchecken’ was het tijd voor koffie met gebak. Het museum was een uur eerder open gegaan voor ons bezoek, de logistiek koffie/thee-mét-taartje-ernaast-én-op-kamertemperatuur was een uitdaging, uiteraard kwam het met wat hulp goed en kon het de voorpret echt niet drukken.

De dame van de rondleiding meldde zich voor de 12 liefhebbers. Een fijne uitleg over de familie Toorop kwam tot ons beginnend bij de Toorop stamboom, over vader Jan, dochter Charlie en haar zoon Edgar Fernhout. Het was een zeer prettig en leerzaam uur met veel details over de 3 persoonlijkheden en de verschillen en overeenkomsten in de werken. De belichting in de zaal was afgestemd op de doeken, een blauwe gloed voor de luchten en en een warme gloed voor de aardse tinten. Iedereen was positief waaronder ook Ria en Lia, en die weten van het opzetten van goede exposities. Anderen gingen op zichzelf rond met of zonder audiotour.

Werken van de Bergense school waren te zien op de 1e verdieping, ook weer in mooi ingerichte en verzorgde zalen. Moderne Nederlandse kunst uit de periode 1900-1955 en ook fraaie luministische en kubistische landschappen en stillevens uit de periode voorafgaand aan de Bergense School: de jaren waarin de kunst in Nederland in een stroomversnelling geraakte. Samen met oude filmbeelden werd een representatief beeld geschetst van de ontstaansgeschiedenis van het Noord-Hollands expressionisme.

Verder was er een intieme tentoonstelling met visstillevens, schitterende schubben en tastbare waterdruppels van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Pieter van Schaeyenborgh, in stijl opgezet met blauwe muren en de zee die je op de achtergrond hoorde.


Beneden was ook al weer een mooi ingerichte vaste tentoonstelling ‘Victorie!’ over het Beleg van Alkmaar in 1573. Passages uit het dagboek van stadsadvocaat Nanning van Foreest, theatrale visualisaties, schilderijen van het beleg, brieven, musketkogels, wapenuitrustingen en artillerie – waaronder een kanon uit ca. 1570 – geven een realistisch beeld van de strijd. Mooi toegankelijk en op een boeiende manier vorm gegeven. Dan de topstukken uit de gouden eeuw met pronkzilver, glaswerk en meubilair, werken van Caesar van Everdingen waaronder twee imposante schuttersstukken. En last but not least een zaal met een portret van Alkmaar, een hedendaagse en interactieve opstelling over hetgeen Alkmaar typeert en wat Alkmaar heeft gevormd. Alkmaar in een notendop. Echt veel te zien en voor ieder wat wils.


Na de gedane kijkarbeid was het lekker lunchen in kleine groepjes in verschillende restaurants of eetcafes in de charmante binnenstad van Alkmaar. Daana weer door voor verschilende andere opties. Een aantal ging naar het kaasmuseum, interessant om de maak van kaas te zien aldus bv Elly en Leo. Nico wilde graag naar het Beatles museum, naast info over het ontstaan van de band, de hits, lp’s en concerten was met name het bezoek van het viertal aan Nederland in 1964 in beeld gebracht op vele panelen met foto’s en teksten. In de loods waren heel heel heel veel foto’s, posters, platen en boeken te zien en te koop, eentje werd door Nico op de kop getikt.


Anderen gingen lekker rondscharrelen in de binnenstad, een verrassend leuke stad aldus bv Sjors en Joke. Zo hadden Erwin en zijn vrouw ongeveer 8 kilo aardbeien voor weinig op de markt op de kop kunnen tikken om lekkere aarbeienjam van te maken. Dicky, Elly en Cor gaan al jaren mee en hadden in het sfeervolle ‘Inde Soete Suyckerbol’ salmiaksnoepjes en rumthee gekocht. Herma & Rik, geen lid maar ook al jaren van de partij hadden zich prima vermaakt en blijven graag op de hoogte van volgende kunstreizen.


Nico, Erwin & co, Albert, Don, Dicky, Elly, Cor, Elly, Leo, Marian, Loes, Els, Iris, Marianne, Martin, Corrie, Tineke, Joke, Sjors, Herman, Rik, Lia en Ra, dank voor de gezelligheid!


Namens de vrijdagavondgroep,

Meikie & Annemarie

kan geen reacties worden gegeven.