Workshop Digital Art

Op de zaterdagen 2, 16 en 30 november organiseert Atelier de Kromme Mijdrecht in haar atelier een drietal workshops, waarin docente Roos Uithol je de kneepjes bijbrengt van de digitale bewerking van video’s, foto’s en andere beelden, zoals tekeningen of schilderijen. De workshops zijn geschikt voor beginners van elke leeftijd. De deelnemers dienen over een laptop te beschikken, waarop vooraf enkele gratis te downloaden bewerkingsprogramma’s moeten zijn geïnstalleerd, zodat in de les met een vliegende start kan worden begonnen.  Als je je voor de workshops  inschrijft, wordt je vooraf via email door de docente benaderd met gedetailleerde informatie en met instructies voor de te downloaden software.

Bewerkingsprogramma’s

De eerste les, op 2 november, zal aan video-bewerking worden besteed. De uit te voeren opdracht betreft een videomontage van een onderwerp naar keuze. Dat kunnen gemonteerde foto’s zijn of een filmpje met familie of vrienden.  Je begint de video met een titelkaart. Je leert overgangen tussen scènes te maken en effecten toe te voegen. Voor deze bewerkingen moet je DaVinci Resolve-sofware hebben geïnstalleerd.

Op 16 november staan fotobewerkingsprogramma’s centraal. Je maakt kennis met de meest voorkomende beeldbestanden, het werken met ‘layers’, ‘adjustment layers’ en ‘layer masks’ en het gebruik van belangrijke gereedschappen voor het bewerken van foto’s. Je kunt een aantal bewerkingen toepassen op foto’s naar keuze. Die foto’s dien je in je ‘afbeeldingen’ te hebben opgeslagen. Bij de opdracht selecteer je binnen een foto een element dat er uit moet springen, zoals bijvoorbeeld een gekleurde auto in een verder in zwart-wit uitgevoerde foto. Zo’n artistieke foto zou je later op canvas kunnen laten afdrukken.

De les op 30 november wordt gewijd aan beeldbewerking. Ook hierbij leer je werken met ‘lagen’ en ‘maskers’ en belangrijke gereedschappen, zoals de ‘kwast’, die het softwareprogramma Pixir/Krita je biedt. Die pas je toe op een eigen foto naar keuze. Zo zou je een landschapsfoto dusdanig kunnen bewerken dat het een schilderij in de stijl van David Hockney lijkt te zijn. Hiervoor is vooral een tekentablet zeer geschikt. Als je daarover beschikt, leer je het verschil waarderen tussen het werken met een muis of een tekentablet. Je leert ook te experimenteren met de transparantie van ‘de kwast’. Hoeveel ‘verf’ voeg je toe? En wat gebeurt er als je de helderheid van de lagen zelf aanpast? Met de ‘mixer brush tool’ kun je kleuren vermengen en door elkaar laten lopen.

Deelnamekosten

De deelnamekosten, die voor de drie workshops € 37,50 bedragen, dienen vooraf te worden overgemaakt op rekening NL98 INGB 0000 7685 33, ten name van Atelier de Kromme Mijdrecht, onder vermelding van naam deelnemer en vermelding ‘Workshop Digitale Bewerkingen’. Je kunt je inschrijven via www.atelierdekrommemijdrecht.nl. De workshops kunnen doorgaan indien zich tenminste zeven deelnemers voor de workshops aanmelden. Het maximale aantal deelnemers bedraagt twaalf personen.


kan geen reacties worden gegeven.