Voor Docenten

Informatie voor docenten AKM

Atelier de Kromme Mijdrecht is een gezellige vereniging van (amateur) kunstenaars in De Ronde Venen. We hebben ca. 120 leden en cursisten van 8 tot ruim 80 jaar, die verdeeld over 13 dagdelen lessen volgen. Elke groep bestaat uit maximaal 10-12 leden en cursisten, en is tamelijk vast van samenstelling.

Leden zijn voor minimaal een jaar ingeschreven, cursisten kunnen per blok inschrijven. 

Atelier

Ons atelier is een oud schoollokaal met een berghok aan de Eendracht 6 in Mijdrecht. We beschikken over tien ezels, (voor een deel verstelbare) tekentafels en twee drukpersjes. Volwassen leden zorgen zelf voor hun materiaal, jeugdleden ontvangen materiaal van de vereniging.

Seizoen

Ons seizoen is ingedeeld in drie blokken van tien lessen en loopt van ongeveer begin september t/m eind mei. Elk blok krijgen de groepen een andere docent.

Vergoeding

De docent krijgt een vergoeding voor het aantal gegeven lessen waarin een verschil is tussen gediplomeerd en ongediplomeerd. Daarnaast is er een reiskostenvergoeding voor docenten die buiten de gemeentegrenzen wonen. In de tabel hieronder staan de bedragen.

Vergoedingen Docenten Vergoeding Per blok van 10 lessen Reiskosten-vergoeding per les
Gediplomeerde docenten volwassenen € 46,00 per les van 2¼ uur € 460,00 € 5,00
Ongediplomeerde docenten volwassenen € 40,00 per les van 2¼ uur € 400,00 € 5,00
Gediplomeerde docenten junioren € 30,00 per les van 1¼ uur € 300,00 € 5,00
Ongediplomeerde docenten junioren € 26,00 per les van 1¼ uur € 260,00 € 5,00

Aannamebeleid

Vrijwel elk seizoen zoekt het AKM nieuwe docenten. Docenten kunnen zichzelf melden, het AKM gaat vaak ook actief op zoek. Met docenten die zich kunnen vinden in de voorwaarden, wordt van tevoren een kennismakingsgesprek gevoerd. Op basis van dit kennismakingsgesprek wordt besloten om al of niet met elkaar in zee te gaan. Docenten die dat willen kunnen ook van tevoren een keer komen kijken in het atelier, om bijvoorbeeld kennis te maken met de groep en daar vast afspraken mee te maken.

Toegang

Het AKM werkt met ‘sleutelhouders’. Elke groep heeft een sleutelhouder en een vervanger. De sleutelhouder zorgt ervoor dat de deur op tijd open is, sluit na afloop af en verzorgt koffie en thee.

Uitval van lessen

Een docent gaat samen met het AKM wederzijds een verplichting aan om tien lessen per blok te geven. Per blok is er een inhaalles ingepland. Wanneer er om onverwachte redenen een les uitvalt, kan de docent de inhaalles gebruiken.

Inhoud en didactiek

Het AKM wil de docenten veel vrijheid geven in de aanpak van de lessen. Veel vrijheid houdt ook veel verantwoordelijkheid in. Het programma geeft vooral aan waar de wensen volgens de lesevaluaties lagen. Maar de docent is in laatste instantie zelf verantwoordelijk voor de afstemming tussen wensen van de leden/cursisten en de lesinhoud.

De docent behoudt een professionele houding ten opzichte van de groep. Het les geven moet voorop staan en docenten moeten tegelijk enige afstand bewaren tot de groep.