Onze Docenten
Elk jaar werkt een wisselend aantal docenten voor AKM. De meeste docenten zijn academisch geschoold en gediplomeerd, en hebben kennis opgedaan door jarenlange ervaring in het lesgeven op het vakgebied van beeldende kunst.
In seizoen 2024-2025 doceren: Moniek van Dijk, Jennifer Hutter, Nico van Oosten, Annette Weijers, Alex Stempels, Marijke Abbink, Gosia Kowalska en Bob Nisters. Nieuwe docenten zijn Annemarieke Reeskamp en Suzanne Micke.
Moniek van Dijk
(Gestart per seizoen 1997-1998)
Moniek geeft al heel veel jaren les in cursusverband, bij Atelier de Kromme Mijdrecht, de Volksuniversiteit Woerden, Flos vereniging Ursula en als zelfstandige. ‘Ik heb de opleiding aan de hoge school voor Beeldende Kunsten Utrecht richting 1ste graads lerarenopleiding gevolgd. Daarna jaren als fotografe gewerkt en foto’s in het lab verwerkt. Toen wij 2 mooie kinderen in ons leven kregen ben ik als activiteitenbegeleidster op de dagbesteding voor geestelijk en lichamelijk beperkten gaan werken. Erg dankbaar werk. Door een complicatie bij een knieoperatie ben ik arbeidsongeschikt geworden. Maar ik ben blij dat ik de cursussen in gereduceerde mate kan blijven geven’.
♦Aquarel
Basistechnieken – aquarel krijg je niet in 1 les onder de knie. Moniek heeft verschillende oefeningen om het te leren, incl advies over materiaal en papier. Na een paar lessen komt de vaardigheid en in de 10e les kun je mooie werken maken. Bij Portret volgt allereerst een basis uitleg/oefening over de verhoudingen van een gezicht. Daarna een opzet met aquarelpotloden en verder uitwerken in een kleur. Een portret adhv een foto, in realistische kleuren maar kan natuurlijk ook anders! Bv Pop-art. Landschap of andere onderwerpen – Moniek heeft een map boordevol met voorbeelden om allerlei onderwerpen te leren aquarelleren. Hieronder werken van deelnemers van Blok 3 2022.
♦Droge technieken
Stilleven – Leren kijken is meer dan 60% van het leren tekenen en schilderen. Aan de hand van zelf samengestelde stillevens gaan we op verschillende manieren naar het stilleven kijken en dat vertalen op papier. Verschillende tekenmaterialen worden besproken, wat kun je ermee, waar is het materiaal van gemaakt etc. Droge techniek portret – Uitleg over de basis van portret tekenen en oefeningen die daarbij horen. De vele verschillende mogelijkheden en materialen van droge technieken zelfs in combinatie met verf worden ook besproken en uitgeprobeerd.
♦Acryl
One stroke painting – Een leuke techniek waar je veel mee kunt. Uitleg en bijbehorende oefeningen komen aan bod en hoe kun je dit in je eigen thema gebruiken? ♦Acryl portret – Uitleg over de basis portret schilderen. Snelle opzet direct in acryl, werken van donker naar licht, extra kleur in je portret, dit zijn aspecten die oa aan bod komen. ♦Acryl landschap – Het maken van een mooie basis/ondergrond is heel belangrijk voor de sfeer die het schilderij uiteindelijk uit zal stralen. Uitleg en mogelijkheden worden besproken en uitgeprobeerd. Het maken van een landschap zonder plaatje: een leuke uitdaging maar hoe pak je dit aan? De vele mogelijkheden van acryl.
♦Collage landschap
Hoe verwerk je bestaande afbeeldingen/plaatjes in je schilderij? Er zijn vele mogelijkheden van heel realistische tot geabstraheerde resultaten. Het maken van een mooie basis/ ondergrond is heel belangrijk voor de sfeer die het schilderij uiteindelijk uit zal stralen. Uitleg en mogelijkheden worden besproken en uitgeprobeerd.
Er is ook ruimte om een eigen project te doen (met ieder gewenst materiaal). Hierbij zal ik zo veel mogelijk suggesties/mogelijkheden en aanwijzingen geven.
Alize Engel
(Gestopt na seizoen 2022-2023)
“Beste Geïnteresseerde, zo start steeds ‘mijn tekst’, niet mijn woorden moeten spreken, maar mijn werk.”
Ik, Alize Engel, Crealize of Alleskunstiger ben Beeldend kunstenaar, ik probeer doorgaans mijn ideeën of ingevingen niet in woorden maar in beelden te vatten. Ik ben geboren in het Hollandse ‘groene hart’ en Academisch geschoold in Amsterdam. Veelzijdigheid, no-nonsens, toewijding, eigenwijsheid, oer en rebels zijn karaktertrekken die op mij van toepassing zijn en deze komen in een heel persoonlijk handschrift tot uiting in mijn vrije werk.
Op mijn website www.cre-alize.nl vindt u een kleine impressie van mijn werk, vrij en in opdracht, en meer tekst over mijn werk. De site is heel minimalistisch opgezet, maar als u doorklikt op de ‘tegels’ komt u verder.
Marijke Abbink
(Gestart per seizoen 2023-2024)
Marijke geeft al 19 jaar les aan groepen via haar eigen teken- en schilderschool Creatiefkleurenarchief in Woerden (in het Baken). Ook heeft ze les gegeven in Zegveld in de Milandhof en in de Plint in Woerden, op BSO’s en in samenwerking met Creatief Buiten heeft ze buitenworkshops verzorgd. De zomer van 2022 mocht ze het feestproject begeleiden “Woerden 650 jaar” samen met een schrijfdocent, waarin tekenaars aan schrijvers werden gekoppeld en een boekje hebben uitgebracht van verhalen met bijbehorende illustraties, uitgaande van KunstaandeRijn.
Marijke geeft tekenlessen met allerlei verschillende materialen: grafiet, O.inkt, houtskool, oliepastel, softpastel, ecoline, aquarelverf. In haar schilderlessen wordt geschilderd met acryl in allerlei hoedanigheden. De onderwerpen van mijn lessen zijn divers: er komen diverse kunststromingen voorbij. Ik behandel werk van kunstenaars van actuele exposities, stillevens, er komt zo nu en dan een model in de les, maar er wordt ook mbv gekozen platen van foto’s gewerkt.
De eerste les zal ik zelf kiezen, daarin kunnen we overleggen waar de behoefte ligt van de groep om les in te gaan volgen. Neem gerust een kijkje op mijn website : www.creatiefkleurenarchief.nl Daar staan werken van mijn leerlingen in de galerij en ook mijn eigen creaties. Onder de kop exposities kun je terugvinden dat er van half augustus tot half oktober een expositie in de regiobibliotheek verzorgd van alle leerlingen van Creatiefkleurenarchief. Voel je welkom om te komen kijken!
Ik ben benieuwd of ik je genoeg heb kunnen inspireren om een blok bij mij te komen werken op de vrijdagmiddag? Graag tot ziens!
Carin de Hondt
(Gestopt na seizoen 2022-2023)
Carin heeft vele jaren verschillende lessen gevolgd zowel bij AKM als het volgen van workshops.
De eerste jaren heeft ze vooral portretten en taferelen met paarden gemaakt, gebruikmakend van de Rembrandt techniek . Later heeft ze vele andere complementaire schildertechnieken zichzelf één voor één eigen gemaakt. Haar voorkeur heeft acrylverf, mixed media, portretten op losse manier en landschappen etc. Vooral schilderijen met verdikkingen en schilderijen op basis van pouring (acryl gieten) zijn haar specialiteit geworden.
In een vorig blok heeft Carin les in Pouring gegeven: Pouring is een verftechniek waarbij je op een bepaalde manier verf mengt, verdunt en olie toevoegt om hier vervolgens mee te gieten. Je kunt hiervoor verschillende soorten verf gebruiken. Bij pouring probeer je cellen te creëren. Cellen zijn de openingen die je krijgt door siliconen of dimethicone toe te voegen aan je mengformule, hierdoor krijg je een gaatjeseffect. Het leuke is juist dat je in de gaatjes de diverse kleuren ziet die je hebt gebruikt.
Pouring kun je in een volgend stadium weer toepassen als ondergrond, of voor een hoed, sluier, jurk of bij een portret. Ook kun je het gebruiken bij zeeluchten etc. Er zijn verschillende manieren om bij pouring de gemengde verf aan te brengen, met tot de verbeelding sprekende termen: ‘Flip-cup’, ‘Dirty power’, ‘Swipe’, ‘Dipping’.
Jackie Hutter
(Gestopt na seizoen 2022-2023)
Ik heb mijn opleiding gedaan in Amsterdam aan de Opleiding Leraren van de Rietveld Academie en heb altijd een baan gehad in het onderwijs, met veel plezier, als docente handvaardigheid en tekenen. Ik vind het ontzettend leuk om jonge mensen te stimuleren in hun beeldend proces en ben altijd verwonderd en blij verrast als ik het eindresultaat zie. Naast mijn baan als docent heb ik veel geëxposeerd met keramische objecten. De laatste jaren ben ik meer gaan schilderen en tekenen: landschappen, planten en modellen hebben de revue gepasseerd. Ook het fotograferen van allerlei soorten landschappen en architectuur boeit mij. Dit vormt een inspiratiebron voor mijn werk of het nu schilderen of het maken van keramische objecten betreft. Ik hoop mijn enthousiasme aan de cursisten over te dragen en met hen bijzonder werk te gaan maken.
Mijn idee is de cursisten te vragen wat zij leuk vinden om te maken en welke technieken zij graag zouden willen toepassen. Ik zal een aantal ideeën voordragen en met een aantal opdrachten komen. Dit kunnen twee dimensionale opdrachten zijn zoals collages, schilder- en tekenopdrachten en/of drie dimensionale opdrachten zoals boetseren, werken met karton of beeldhouwen. Het materiaal en het gereedschap zal ik hiervoor meebrengen. Zo leren de cursisten omgaan met allerlei materialen en technieken. De kinderen gaan eerst ontwerpen, kiezen dan het materiaal, het juiste gereedschap en maken een kleurontwerp. Daarbij is het proces om te komen tot een eindproduct net zo belangrijk als het eindproduct zelf. Zie ook www.jackiehutter.nl.
Jennifer Hutter
(Gestart per seizoen 2018-2019)
Ik heb mijn opleiding aan de Rietveldveld Academie gevolgd; L.O.Tekenen en L.O. Handenarbeid. Later heb ik ook de Lerarenopleiding Tekenen aan de Witte Lelie/Hogeschool van Amsterdam doorlopen.
Ik heb jaren met veel plezier lesgegeven aan 3 basisscholen en een middelbare school. Ook heb ik verschillende keren Ets/Grafieklessen en workshops aan volwassenen gegeven.
Inspiratie voor m’n eigen werk doe ik op door veel naar de natuur te kijken en de kleuren en vormen in me op te nemen. Ik fotografeer ook, waaruit ik veel inspiratie voor mijn tekenwerk haal. Mijn favoriete technieken zijn etsen en aquareleren. Ook hou ik erg van model- en portrettekenen.
Meestal bespreek ik eens in de twee lessen een kunstenaar met foto’s van zijn of haar werk, ter inspiratie. En ik kan iedereen begeleiden met verschillende technieken en materialen.
In het blok etsen verzorg ik de materialen. Voor een zinkplaatje, etsnaald, etsinkt en etspapier enz. komen de kosten op ongeveer rond de € 20,- per persoon. (Hieronder wat voorbeelden van etsen gemaakt door Jennifer).
Gosia Kowalska
(Gestart per seizoen 2023-2024)
Gosia Kowalska is van Poolse afkomst en woont al vele jaren in De Ronde Venen.
Creatief bezig zijn, is altijd haar passie geweest. Na een praktische keuze voor een technische opleiding heeft ze gelukkig haar passie voor tekenen en schilderen nooit verloren. Toen haar kinderen in 2005 wat groter waren, heeft ze zich aangesloten bij de schildergroep “Haarzuilens Palet“, waar ze grote stappen heeft gemaakt in het ontwikkelen van haar stijl. Sinds 2010 heeft ze jarenlang bij Atelier De Kromme Mijdrecht met plezier, onder begeleiding van verschillende docenten, geschilderd.
Ze schildert, werkt als technisch tekenaar en ze is interieurontwerper. Voor haar betekent tekenen en schilderen ontspanning en meditatie. Inspiratie vindt ze overal: tijdens een wandeling, een ontmoeting, een gesprek, op vakantie. Ze wil de pracht van de natuur en de mens in haar werk laten zien. Vele van haar schilderijen zijn gekenmerkt door felle kleuren en expressieve penceelstreken. Andere zijn gedetailleerd en stralen volledige rust uit.
Voor haar geldt het motto van Picasso “Everything you can imagine is real”.
Bob Nisters
(Gestart in seizoen 2023-2024, blok 3)
Als kleine jongen was mijn grootste wens om later schoolmeneer te worden. In mijn werkzame leven, als decorontwerper en bouwer kwam dat steeds verder van me af te staan. Ik maakte in het begin vooral veel decors voor kindertelevisie met programma’s als Theo en Thea, Buurman Bolle en de kinderfilm Het zakmes. Zondagochtend tv van de VPRO was toen baanbrekend, creatief en inspirerend. Later werden de budgetten krapper en verdween dit soort van tv.
Ik maakte toen de overstap naar een middelgroot interieur- en decorbouwbedrijf, waar eerst de creatieve afdeling ging leiden en later ook partner werd. We maakten vooral grote decors voor showprogramma’s als Traumhochzeit met Linda de Mol. Zelf hield ik me vooral bezig met ontwerp en inrichting van horeca. Allemaal eenmalige projecten bij bedrijven op zoek naar iets anders dan de gangbare formules, iets met een eigen gezicht. We hadden 45 man in dienst en mijn takenpakket werd steeds groter en ik voelde dat ik me steeds minder goed kon richten op waar ik denk goed in te zijn, de creatieve kant.
Ik ben daarop voor mijzelf begonnen en heb veel leuke dingen kunnen (zo heb ik in Wilnis het hele gezondheidscentrum zowel binnen als buiten ontworpen, grote horecazaken ingericht en voor particulieren mooie meubels mogen bedenken) en ben nu net gepensioneerd. Naast mijn werkzame leven ben ik altijd vrij werk blijven maken. Van schilderijen tot objecten, tuinbeelden, lampen, stoelen, enzovoort. Omdat ik in mijn werk ook altijd met allerlei verschillende soorten materialen en technieken heb gewerkt (hout, staal, kunststof, gieten, schilderen, lassen, zagen frezen, maar ook technisch tekenen, ontwerpen met 3d programma’s) heb ik logischerwijs veel kennis opgedaan.
Ik heb het altijd zonde gevonden als dat zomaar verloren zou gaan. Gelukkig kwam daarom in de gelegenheid, toen ik voor mezelf begon om naast mijn werk een dag in de week les te geven aan jongeren die in het theater werkzaam wilden zijn. En nu hoop ik dat op kleinere schaal bij het AKM ook te gaan doen. Zo ben ik toch nog een beetje schoolmeneer geworden.
Nico van Oosten
(Gestart in seizoen 2002-2003)
“Kunst maken is reizen. Onderweg zijn belangrijker dan aankomen.”
Onder dit motto maakte ik tussen 2010 en 2019 mijn werk. Het waren kleine en grote verhalen die ik nog niet goed in woorden kan vatten. Ervaringen die ik heb gehad en waarvan de betekenis zich via mijn werk een weg naar buiten zocht. Darrna heb ik een jaar een sabbatical genomen van de kunst, op zoek naar nieuwe inspiratie. Die vond ik in schilderijen van Wim Oepts. Het zijn kleurrijke landschappen op de grens van figuratie en abstractie.
Ik houd van kleur, abstractie en beweging. Puur uit de pot, intens als het leven zelf. Er moet ruimte zijn voor de kijker. Voor haar of zijn eigen verhaal. Of het nu herkenning oproept of niet.
In 1991 ben ik met schilderen begonnen bij AKM. Na een jaar of 10 stapte ik over van olieverf naar acryl en werd mijn werk steeds abstracter. Net op het moment dat ik daarin een grens bereikte, in 2010, werd ik tweede bij de amateurkunstprijs van de provincie Utrecht met mijn “houtje touwtje koeienkop”. De prijs bestond uit contact met een coach voor amateur kunstenaars en met professionele kunstenaars. Zij hebben mij gestimuleerd een andere weg in te slaan met mijn kunst. Het is een reis die stopt als ik geen penseel meer kan vasthouden. Sinds 2002 geef ik zelf les, aan leden van de vereniging en in de vorm van workshops. Op mijn website (www.nicovanoosten.nl) kun je kijken naar mijn werk.
Verschillende onderwerpen/technieken die aan bod komen:
Onderzoeken van verschillende stijlen: van impressionisme, expressionisme, kubisme en intuïtieve kunst tot post-moderne kunst. Iedereen kiest een stijl waarin zij of hij zich verder wil ontwikkelen. Ook mixed media (acrylverf combineren met diverse andere materialen, zoals foto’s, touw, plakband, karton etc. etc. of andere materialen, zoals krijt, inkt etc.) behoort tot de mogelijkheden.
De deelnemers kunnen zelf de onderwerpen bepalen.
Annemarieke Reeskamp
(Start in seizoen 2024-2025)
Mijn schilder- en tekenervaring is door de jaren heen gevormd door vele cursussen en workshops. Zo begon ik mijn artistieke carrière met 2 jaar lerarenopleiding tekenen waarin ik zeer traditioneel leerde tekenen en schilderen. Veelal model, portret en stilleven. Hierna volgde cursussen bij het van Gogh in Laren, bij Crea in Amsterdam, diverse seizoenen beeldhouwen en boetseren in Woerden, werkweken in Frankrijk en tenslotte met plezier ook als lid bij het Atelier de Kromme Mijdrecht.
Lang heb ik er over gedaan om het figuratief werken om te buigen naar abstract werk vanuit een behoefte om meer intuïtief te werken en dan vooral met gemengde technieken. Heel behulpzaam hierbij is geweest het kijken naar kunst, in musea, maar ook digitaal oa via instagram.
In de lessen die ik wil geven, zal sprake zijn van individuele begeleiding. Dit geldt voor beginnende of voor gevorderde cursisten. Ik kan ook naar wens van de groep een opdracht geven. Denk aan: stilleven, zelfportret, een landschap of meer abstract zoals collagetechnieken. Bij materialen die je zelf meeneemt, kun je denken aan acrylverf, aquarelverf of gouache. Ook een potlood, wat houtskool of conté en een kneedgum zijn altijd handig om bij je te hebben. Papier is in beperkte mate aanwezig. Zelf iets meenemen is aan te raden. Vragen hierover kun je aan me stellen via
Email: amreeskamp@gmail.com.
Ellen Stapper-Müller
(Gestopt na seizoen 2022-2023)
Ik ben getrouwd en heb 2 zeer talentvolle kinderen. Ik heb een opleiding genoten aan de kunstacademie Willem de Koning in Rotterdam, en een kunstdocenten opleiding aan de AHK in Amsterdam (tegenwoordig Breitner academie).
Naast mijn docentschap op een middelbare school in Amstelveen ben ik tijdens de schoolvakanties zeer vaak op reis als reisbegeleider voor reisorganisatie Koning Aap. Ik ben dus zo’n gelukkig mens die van haar passies haar werk heeft kunnen maken. Over het algemeen genomen begeleid ik cursisten zoveel mogelijk individueel en kan een ieder werken aan een werkstuk/thema van eigen keuze. Als er meer behoefte is aan klassikale opdrachten/thema’s dan speel ik daar graag op in.
Alex Stempels
(Gestart per seizoen 2019-2020)
Graag wil ik mij even aan jullie voorstellen. Ik ben Alex Stempels, artdirector van oorsprong en als kroon op mijn jarenlange reclame carrière heb ik de laatste 21 jaren leiding mogen geven aan mijn eigen bedrijf Stempels + Osterdesign.
Wij woonden 32 jaar in Abcoude en sinds 2018 in het mooie Wilnis. Na het beëindigen van mijn actief werkzame leven, heeft Tess mijn vrouw mij schilderlessen cadeau gedaan. En zo is eigenlijk alles begonnen, dat wil zeggen mijn leven als (kunst-)schilder. Ik schilderde vooral eerst portretten en kreeg later veel plezier in het maken van vrijwerk in acryl. Na een aantal exposities heb ik mensen geïnspireerd en verkreeg opdrachten tot het maken van portretten van geliefden of van zichzelf. Sinds drie jaar geef ik Schilder Workshops, bijzonder om te zien hoe mensen zich in een korte periode creatief kunnen ontwikkelen en zelf versteld staan van wat zelf kunnen. www.wateenportret.com
Angelique Streefkerk
(Gestart per seizoen 2018-2019)
Creatief bezig zijn is mijn passie
Even voorstellen.. ik ben Angelique en geef creatieve workshops in schilderen en boetseren bij Lique’s Creations & More in Mijdrecht, tevens ook de webwinkel in powertex en aanverwante hobbyartikelen. In mijn atelier en workshops werk ik voornamelijk met powertex en acrylverf.
Na een hernieuwde kennismaking met powertex was de verslaving niet meer te stoppen. Met powertex kun je de meest fantastische structuren, craquelé en nog veel meer op doek maken dan alleen met acryl. Mijn gevoel was meteen dit wil ik aan anderen overbrengen, dit is zo veelzijdig en zo leuk! Na licenties te hebben behaald kon ik als cursusleidster aan de slag.
Ook dit jaar geef ik weer les bij AKM en zal een paar 2-daagse workshops geven waarbij je een beeldje maakt van zelf hardende klei. Laag voor laag werken we naar het eindresultaat, afgewerkt in je eigen kleur en ook geschikt om buiten te zetten, kortom we gaan er weer een mooi seizoen van maken.
Roos Uithol
(Gestopt na seizoen 2022-2023)
Als er iets ergs gebeurt, zijn mensen soms geneigd pijnlijke gedachten of schaamtevolle emoties voor de buitenwereld te verbergen.
In mijn werken probeer ik vooral zichtbaar te maken wat er achter de maskers die we dan opzetten gebeurt. Dit doe ik door het uitvergroten van bewuste en onbewuste gewoontes. Bijvoorbeeld door het vastleggen van het gefrunnik of gepeins als we in een diep gedachtenproces zitten of verdiepen in de alterego’s op internet waar velen vrijheid in vinden.
Mijn werken ontstaan vanuit verzamelen van onze alledaagse handelingen, flarden gedachten of objecten waaraan herrineringen zijn gekoppeld.
Vervolgens zet ik mixed media in: installaties bestaande uit vooral video en audio werken, maar ook 2D media afhangend of het werk hierom vraagt. Het is belangrijk voor me dat in mijn werken de verschillende gedachtenprocessen binnen in de mens zichtbaar zijn. Bij obstakels die ik tegenkom, zoek ik naar mijn plaats in de wereld en probeer herinneringen en gedachten te ordenen.
In de natuur om mij heen vind ik daarbij mijn rust en inspiratie.
Als kind genoot ik altijd al van de natuur om mij heen en kon ik mijzelf bijvoorbeeld helemaal verliezen kijkend naar een stel miertjes op de grond. Ik heb gemerkt dat deze blik nooit verdwenen is en dat er zelfs een soort bewustwording is bijgekomen. Zeker het verlies van een dierbare op jonge leeftijd heeft mij geleerd om extra te genieten van alles wat op ik mijn pad tegenkom. Maakt niet uit hoe klein of irrelevant het ook lijkt.
Als jonge kunstenaar en docent wil en zie ik mijzelf daarom de komende jaren mijn kunstenaarschap en docentschap ook in de buitenlucht verder ontwikkelen. Ik wil bijvoorbeeld graag een natuurgidsen opleiding volgen en ondertussen mijn lessenserie verder ontwikkelen, die vooral in de buitenlucht plaatsvinden. Met deze serie wil ik het kind binnen in ons activeren dat onbevangen in de wereld staat, zich verwondert over van alles wat op zijn pad komt en bij het ontdekken speelse vrijheid ervaart. Dit met als doel om de rust te durven en kunnen vinden in een wereld vol prikkels en obstakels. Vanuit die rust weer de kracht terug verkrijgen om nieuwe kansen te ontdekken en vast te grijpen. En zeker ook niet onbelangrijk: weer leren te verwonderen over die wereld waar wij met beide benen op staan.
Als docent beeldende kunst en vormgeving ben ik anno 2018 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De stages die ik binnen de opleiding met plezier heb afgerond, hebben voor mij duidelijk gemaakt dat ik onderwijzen niet wil opgeven na het afronden van de studie. Toch wilde ik nog niet gelijk aan de slag binnen het reguliere onderwijs na het behalen van mijn diploma. Ik wil de komende jaren meer ruimte hebben om deel te kunnen nemen aan projecten van vrijwilligersorganisaties en persoonlijke projecten. Werken binnen AKM geeft mij de mogelijkheid om het onderwijzen te blijven beoefenen, terwijl ik daarnaast ruimte heb voor persoonlijke projecten. Ik kijk uit om met u samen aan de slag te gaan! https://www.roosuithol.com/
Adriaan van der Veer
(Gestopt na seizoen 2021-2022)
Adriaan van der Veer is opgeleid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en jarenlang werkzaam geweest als docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan het Veenlanden College. Adriaan maakt Lyrisch abstract werk gedreven door de natuur en de grote menselijke emoties, deze vertaalt hij in zijn eigen beeldtaal.
Zijn werk is mede door kleurgebruik en hanteringswijze expressief en straalt veel kracht uit. In blok 2 van seizoen 2021-2022 geeft hij les aan de woensdagavondgroep, thema “Creatief abstract”.
Website: Adriaan van der Veer – Home
Annette Weijers
(Gestart per seizoen 2022-2023)
In 1995 heb ik mijn diploma aan de kunstacademie in Rotterdam gehaald en vervolgens, twee jaar later, mijn lesbevoegdheid aan de kunstacademie van Utrecht. Ruim 10 jaar heb ik daarna in het onderwijs gewerkt waar ik tekenen, handvaardigheid, kunstgeschiedenis en CKV heb gegeven aan vrijwel alle leerniveaus en leeftijden. Ook ben ik enige tijd gids geweest voor kinderen en jeugd in het Mauritshuis in Den Haag. In 2014 heb ik mijn bachelorsdiploma Psychologie gehaald op Universiteit Leiden.
Gedurende de tijd dat ik werkte en studeerde was ik regelmatig aan het modeltekenen bij een zelfstandig werkende club mensen in Delft. Na het afronden van mijn studie Psychologie heb ik mij gerealiseerd dat het tijd was om mij volledig op de beeldende kunst te richten.
Ik voel mij vooral een tekenaar. Daarmee bedoel ik dat lijnvoering het belangrijkst aspect is mijn beeldende werk. Dat betekent ook dat ik niet realistisch werk, ook al is de zichtbare, natuurlijke wereld wel mijn belangrijkste inspiratiebron. Ik word vooral geraakt door de manier waarop plantengroei de ruimte invult. Ik kijk hiernaar als tekenaar waarbij ik even ‘vergeet’ dat het planten zijn en dan zie ik vooral lijnen en vlekken, licht en schaduw, structuur. Ik ga regelmatig met een maatje buiten tekenen om mijn innerlijke beeldbank te vullen en mijn handschrift te trainen. De structuren die ik buiten zie komen in een later stadium in vereenvoudigde vorm weer terug in nieuwe tekeningen.
Ook al noem ik mijzelf een tekenaar, ik voel mij aangetrokken tot een breed scala aan materialen. Natuurlijk maken de klassieke tekenmaterialen en verf deel uit van mijn gereedschapskist, maar ook collage, textiel en andere materialen. Ik voeg verschillende materialen en bewerkingstechnieken vaak samen. Sinds enkele jaren werk ik ook met encaustiek, waarbij een beeld wordt opgebouwd met hete was (al of niet voorzien van pigmenten). De veelzijdigheid van deze techniek past goed bij mijn brede oriëntatie op materialen. Ik nodig je van harte uit om een selectie van mijn werk bekijken op mijn site: https://annettewijers.exto.nl
Elly Wu van Weeren
(Gestopt na seizoen 2021-2022)
Ik heb in Amsterdam de lerarenopleiding Tekenen/Textiele werkvormen gevolgd en aansluitend 35 jaar in het Voortgezet Onderwijs gewerkt. Daarnaast heb ik mij toegelegd op het werken met olieverf op de manier van de oude meesters.
Mijn voornaamste doel is om in een gezellige, veilige en daardoor motiverende sfeer met elkaar te werken en te leren. Ik begeleid mijn cursisten graag als groep maar ook individueel waarbij vorm, kleur, ruimte, structuur, compositie en licht zo geïntroduceerd en toegepast worden dat er voor de cursist een boeiend eindresultaat ontstaat. Dit kan figuratief of abstract zijn. Ook introduceer en experimenteer ik graag tijdens de lessen met eigentijdse materialen en technieken zoals deze op dit moment in de beeldende kunst worden toegepast.
Ik werk graag met een thema, vaak uit de realiteit van het dagelijks leven waardoor de cursist aangezet wordt om met het onderwerp aan de slag te gaan door erover na te denken, inspiratie op te doen in de media of een tentoonstelling te bezoeken. Maar ook eigen onderwerpen of de keuze van de groep cursisten zijn welkom.