Onze Docenten

Elk jaar werkt een wisselend aantal professionele docenten voor AKM, vrijwel allen met een jarenlange ervaring in het lesgeven. Hieronder de docenten van seizoen 2019-2020. Jonna Balk start in blok 3 info volgt nog. 

Alize Engel
“Beste Geïnteresseerde, zo start steeds ‘mijn tekst’,  niet mijn woorden moeten spreken, maar mijn werk.”
Ik, Alize Engel, Crealize of Alleskunstiger ben Beeldend kunstenaar, ik probeer doorgaans mijn ideeën of ingevingen niet in woorden maar in beelden te vatten. Ik ben geboren in het Hollandse ‘groene hart’ en Academisch geschoold in Amsterdam. Veelzijdigheid, no-nonsens, toewijding, eigenwijsheid, oer en rebels zijn karaktertrekken die op mij van toepassing zijn en deze komen in een heel persoonlijk handschrift tot uiting in mijn vrije werk.

Op mijn website www.cre-alize.nl vindt u een kleine impressie van mijn werk, vrij en in opdracht, en meer tekst over mijn werk. De site is heel minimalistisch opgezet, maar als u doorklikt op de ‘tegels’ komt u verder.

In het cursusjaar 2019-2020 van AKM wil ik graag (alles in samenspraak natuurlijk) in Blok 1 – met volwassenen ‘op onderzoek naar de grenzen van EEN-TONIG-HEID’ (of een ander door de groep gekozen thema), op zoek naar de mogelijk- en onmogelijkheden va n diverse materialen en technieken, gedreven door uw eigen voorkeur. Door individuele begeleiding mogelijk voor beginners en gevorderden. Dit uur géén olieverf!
Blok 1 jeugd – diverse tekentechnieken en perspectief. Samen op onderzoek in de beeldende kunst. Hierbij gaan we kort en schetsmatig door de geschiedenis doormiddel van kleine, snelle opdrachten die je voorbereiden op het ‘echte werk’ ;-))

Blok 2 volwassenen – ‘lelijk landschap, mooie industrie’… én… ‘mislukt bestaat niet!’ Alle materialen en technieken mogelijk.
Blok 3 volwassenen – Toepassingstechnieken én schilderen. Werken vanuit  gevoel en beweging, planloos doch mindful en intuitief. En dat is best lastig soms. Veel abstract zal het resultaat zijn.

Graag zie ik u in één van de cursusblokken!


Jonna Balk
Graag stel ik me aan jullie voor. Mijn naam is Jonna, ik ben kersverse moeder van 2 kindjes. Naast het moederschap houd ik mij bezig met het creëren van mooie dingen. Ik heb al veel mooie creaties mogen maken. Het proces hierin vind ik erg interessant. Daarom vind ik het dan ook super leuk om anderen te helpen en te begeleiden in hun proces.

In 2011 ben in afgestudeerd aan de docentenopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds mijn afstuderen maak ik eigen werk, exposeer ik en geef ik les.

In mijn ‘schilderkunstwerken’ werk ik heel vrij en intuïtief. Ik schilder, teken en gebruik het materiaal waar ik mij op dat moment door aangetrokken voel, zoals hout, lood, geroest ijzer en momenteel meer dingen direct uit de natuur. Ik vind het leuk om te kijken hoe ik de verf en het materiaal allemaal kan gebruiken.

In mijn lessen zou ik de cursisten uit willen nodigen om te experimenteren met verschillende materialen. Op welke manieren kunnen we acrylverf gebruiken op doek? Wat gebeurd er als we gelaagd gaan werken? En verf en het houtskool meer laten spreken?

Door jezelf uit te dagen, kom je tot iets nieuws en wat je misschien niet van jezelf had verwacht te gebruiken, maar waar je wel heel veel plezier aan beleeft. Ik geef je de handvaten om dat te gaan doen. En misschien geeft het inspiratie voor nieuw werk. Je bent vrij om te bepalen met welk materiaal je wilt werken; houtskool, acrylverf, olieverf, krijt, etc. Wellicht halen we ook nog de natuur naar binnen, of gaan we een les met klei aan de slag.

Laten we kijken wat er kan ontstaan!
Elly Wu van Weeren
Ik heb in Amsterdam de lerarenopleiding Tekenen/Textiele werkvormen gevolgd en aansluitend 35 jaar in het Voortgezet Onderwijs gewerkt. Daarnaast heb ik mij toegelegd op het werken met olieverf op de manier van de oude meesters.

Mijn voornaamste doel is om in een gezellige, veilige en daardoor motiverende sfeer met elkaar te werken en te leren. Ik begeleid mijn cursisten graag als groep maar ook individueel waarbij vorm, kleur, ruimte, structuur, compositie en licht zo geïntroduceerd en toegepast worden dat er voor de cursist een boeiend eindresultaat ontstaat. Dit kan figuratief of abstract zijn. Ook introduceer en experimenteer ik graag tijdens de lessen met eigentijdse materialen en technieken zoals deze op dit moment in de beeldende kunst worden toegepast.

Ik werk graag met een thema, vaak uit de realiteit van het dagelijks leven waardoor de cursist aangezet wordt om met het onderwerp aan de slag te gaan door erover na te denken, inspiratie op te doen in de media of een tentoonstelling te bezoeken. Maar ook eigen onderwerpen of de keuze van de groep cursisten zijn welkom.

2018 – Op dit moment voel ik sterk de behoefte om mijn kennis omtrent het portretschilderen in olieverf op de wijze van de oude meesters te delen met geïnteresseerden. Het opbouwen van de transparante huidlagen zorgt voor een betovering en zet aan tot heel goed kijken en kennis maken met de anatomie van het gezicht. Ik breng heel graag de (klassieke) olieverftechnieken weer onder de aandacht, om te laten zien dat deze technieken daarna altijd van pas komen en ook in een eigentijds werk een verrijking kunnen zijn en REALISME ook echt iets van NU is!

Komend seizoen AKM zal ik ook aandacht besteden aan het werken met olieverf op waterbasis. Verder staan portret in droge technieken, zoals potlood,houtskool en krijtsoorten en het landschap in olieverf en gemengde techniek op het programma. Standpunt en perspectief in het landschap komen zeker aan de orde. Bij gemengde techniek gebruik je tegelijkertijd verschillende materialen zoals bv verfsoorten, inkt, krijtsoorten, papier enz. in je werk.Ineke van de Water
2019-2020 – Ik heb de Hoge school in Utrecht gedaan met als hoofdvak Mode en illustratie. Ik ben afgestudeerd in 1989. Hierna heb ik een post academie op de kunstacademie in Arnhem gedaan, afgestudeerd in 1992. In 1996 t/m 2016 heb ik als expat met mijn man in vijf verschillende landen gewoond. In de periode 2002 t/m 2007 hebben we in België gewoond waar ik de schilderacademie in Overijse (vlak bij Brussel) heb gevolgd. 

Nu wonen we sinds 3 jaar in Vinkeveen en ben ik lid geworden van de Kunstkring Ronde Venen.

Zie ook: www.inekevdwater.webs.com

 

Moniek van Dijk

Moniek.jpg

Moniek van Dijk

Moniek geeft al vele jaren les in cursusverband, bij Atelier de Kromme Mijdrecht, de Volksuniversiteit Woerden, Flos vereniging Ursula en als zelfstandige.

‘Ik heb de opleiding aan de hoge school voor Beeldende Kunsten Utrecht richting 1ste graads lerarenopleiding gevolgd. Daarna jaren als fotografe gewerkt en foto’s in het lab verwerkt.

Ik maak als autonoom kunstenaar al jaren werk, nu ligt de nadruk op portret schilderen. Toen wij 2 mooie kinderen in ons leven kregen ben ik als activiteiten begeleidster op de dagbesteding voor geestelijk en lichamelijk beperkten gaan werken. Erg dankbaar werk. Door een complicatie bij een knieoperatie ben ik arbeidsongeschikt geworden. Maar ben ik bij dat ik de cursussen in gereduceerde mate kan blijven geven.

Woensdag middag jeugd lessen

Er zal gewerkt worden aan opdrachten die gemaakt worden in 1 tekenblok. Deze opdrachten zitten in mappen en zal via een vaste volgorde afgewerkt worden. De moeilijkheidsgraad en alle aspecten van de basistechnieken tekenen en schilderen zullen gaandeweg aan bod komen. Er zullen ook kleine projecten met de hele groep gemaakt worden. Zo kan ieder kind op zijn eigen niveau en snelheid werken. En kun je ieder moment aansluiten bij onze gezellige club.

Donderdagmiddag (volwassenen)

Aquarel portret. Allereerst een basis uitleg/oefening over de verhoudingen van een gezicht. Daarna gaan we een opzet maken met aquarelpotloden en zit verder uitwerken in een kleur.

Uiteindelijk zal er naar een foto een portret gemaakt worden. Dit kan in realistische kleuren maar dit kan natuurlijk ook anders! Bv: Popart enz.

Er is ook ruimte om een eigen project te doen(met ieder gewenst materiaal). Hierbij zal ik zo veel mogelijk suggesties/ mogelijkheden en aanwijzingen geven.

Vrijdag ochtend (workshop)

Droge technieken stilleven. Leren kijken is meer dan 60% van het leren tekenen/schilderen.

Aan de hand van zelf samengestelde stillevens gaan we op verschillende manieren naar het stilleven kijken en dat vertalen op papier.

Er zullen verschillende tekenmaterialen besproken worden, wat kun je ermee, waar is het materiaal van gemaakt enz. Zo kan er uiteindelijk een stilleven geheel met de voorwerpen naar eigen keuze gemaakt worden met een mooie compositie. Uitgewerkt worden in verschillende technieken.

Er is ook ruimte om een eigen project te doen(met ieder gewenst materiaal). Hierbij zal ik zo veel mogelijk suggesties/ mogelijkheden en aanwijzingen geven.

Maandagmiddag (workshop)

Aquarel. Uitleg over het materiaal, en een aantal basis oefeningen.

Daarna zal er aan de hand van een zelf uitgekozen foto het materiaal verder ontdekt worden.

Oefening baart kunst. Heel veel oefening!

Aan het einde van de les zullen we afkijken bij elkaar zodat je ook daar weer van leert.

Woensdag avond (volwassenen)

Droge techniek portret. Uitleg over de basis van portret tekenen. Oefeningen die daarbij horen.

De vele verschillende mogelijkheden en materialen van droge technieken zelfs in combinatie met verf worden ook besproken en uitgeprobeerd.

Ook de mogelijkheden van portret tekenen wordt besproken en uitgeprobeerd. Natekenen is maar 1 van de vele mogelijkheden!

Er is ook ruimte om een eigen project te doen(met ieder gewenst materiaal). Hierbij zal ik zo veel mogelijk suggesties/ mogelijkheden en aanwijzingen geven.

Donderdag ochtend:

Acryl. One stroke painting een leuke techniek waar je veel mee kunt.

Uitleg en de daarbij behorende oefeningen zullen aan bod komen.

Hoe kun je deze techniek in je eigen thema gebruiken?

Er is ook ruimte om een eigen project te doen(met ieder gewenst materiaal). Hierbij zal ik zo veel mogelijk suggesties/ mogelijkheden en aanwijzingen geven.

Maandag avond:

Acryl portret. Uitleg over de basis portret schilderen.

Snelle opzet direct in acryl. Werken van donker naar licht. Extra kleur in je portret. Zijn aspecten die aan bod komen.

Er is ook ruimte om een eigen project te doen(met ieder gewenst materiaal). Hierbij zal ik zo veel mogelijk suggesties/ mogelijkheden en aanwijzingen geven.

Dinsdag ochtend:

Acryl landschap.

Het maken van een mooie basis/ ondergrond is heel belangrijk voor de sfeer die het schilderij uiteindelijk uit zal stralen. Uitleg en mogelijkheden worden besproken en uitgeprobeerd.

Het maken van een landschap zonder plaatje een leuke uitdaging maar hoe pak je dit aan?

De vele mogelijkheden van acryl, uitleg over de techniek one stroke painting en de daarbij behorende oefeningen.

Er is ook ruimte om een eigen project te doen(met ieder gewenst materiaal). Hierbij zal ik zo veel mogelijk suggesties/ mogelijkheden en aanwijzingen geven.

Vrijdag middag:

Collage landschap.

Hoe verwerk je bestaande afbeeldingen/plaatjes in je schilderij?

Er zijn vele mogelijkheden van heel realistische tot geabstraheerde resultaten.

Het maken van een mooie basis/ ondergrond is heel belangrijk voor de sfeer die het schilderij uiteindelijk uit zal stralen. Uitleg en mogelijkheden worden besproken en uitgeprobeerd.

De vele mogelijkheden van acryl, uitleg over de techniek one stroke painting en de daarbij behorende oefeningen.

Er is ook ruimte om een eigen project te doen(met ieder gewenst materiaal). Hierbij zal ik zo veel mogelijk suggesties/ mogelijkheden en aanwijzingen geven.

2016-2017

 

Carin de Hondt

Carin de Hondt

Carin heeft vele jaren verschillende lessen gevolgd zowel bij AKM als het volgen van workshops.

De eerste jaren heeft ze vooral portretten en taferelen met paarden gebruikmakend van de Rembrandt techniek gemaakt. Later heeft ze zich vele andere complementaire schildertechnieken zichzelf één voor één eigen gemaakt. Vooral schilderijen met verdikkingen en schilderijen op basis van de pouring (acryl gieten) zijn haar specialiteit geworden.

Pouring is een verftechniek waarbij je op een bepaalde manier verf mengt, verdunt en olie toevoegt  om hier vervolgens mee te gieten. Je kunt hiervoor verschillende soorten verf gebruiken. Bij pouring probeer je cellen te creëren. Cellen zijn de openingen die je krijgt door siliconen of dimethicone toe te voegen aan je meng formule, hierdoor krijg je een gaatjes effect. Het leuke is juist dat je in de gaatjes de diverse kleuren ziet die je hebt gebruikt.

Pouring kun je in een volgend stadium weer toepassen als ondergrond, of voor een hoed, sluier, jurk of bij een portret. Ook kun je het gebruiken bij zee luchten etc. Er zijn verschillende manieren om bij pouring de gemengde verf aan te brengen, met tot de verbeelding sprekende termen: ‘Flip-cup’, ‘Dirty power’, ‘Swipe’, ‘Dipping’. In mijn blokken wil ik jullie graag kennis laten maken met de verschillende pouring technieken.

Jackie Hutter

Jackie

Jackie Hutter

Blok 2 en Blok 3   2019/2020

De Jeugd – Gemengde Technieken

Ik heb mijn opleiding gedaan in Amsterdam aan de Opleiding Leraren van de Rietveld Academie en heb altijd een baan gehad in het onderwijs, met veel plezier, als docente handvaardigheid en tekenen. Ik vind het ontzettend leuk om jonge mensen te stimuleren in hun beeldend proces en ben altijd verwonderd en blij verrast als ik het eindresultaat zie. Naast mijn baan als docent heb ik veel geëxposeerd met keramische objecten. De laatste jaren ben ik meer gaan schilderen en tekenen: landschappen, planten en modellen hebben de revue gepasseerd. Ook het fotograferen van allerlei soorten landschappen en architectuur boeit mij. Dit vormt een inspiratiebron voor mijn werk of het nu schilderen of het maken van keramische objecten betreft. Ik hoop mijn enthousiasme aan de cursisten over te dragen en met hen bijzonder werk te gaan maken.

Mijn idee is de cursisten te vragen wat zij leuk vinden om te maken en welke technieken zij graag  zouden willen toepassen. Ik zal een aantal ideeën voordragen en met een aantal opdrachten komen. Dit kunnen twee dimensionale opdrachten zijn zoals collages, schilder- en tekenopdrachten en/of drie dimensionale opdrachten zoals boetseren, werken met karton of beeldhouwen. Het materiaal  en het gereedschap zal ik hiervoor meebrengen. Zo leren de cursisten omgaan met allerlei materialen en technieken. De kinderen gaan eerst ontwerpen, kiezen dan het materiaal, het juiste gereedschap en maken een kleurontwerp. Daarbij is het proces om te komen tot een eindproduct net zo belangrijk als het eindproduct zelf.

Jennifer Hutter

Jennifer Hutter

Ik heb mijn opleiding aan de Rietveldveld Academie gevolgd; L.O.Tekenen en L.O. Handenarbeid.  Later heb ik ook de Lerarenopleiding Tekenen aan de Witte Lelie/Hogeschool van Amsterdam doorlopen.

Ik heb jaren met veel plezier lesgegeven aan 3 basisscholen en een middelbare school.

Ook heb ik verschillende keren Ets/Grafieklessen en workshops aan volwassenen gegeven.

Het is voor het eerst dat ik komend seizoen aan het Atelier de Kromme Mijdrecht

ga lesgeven, ik verheug me daar echt op.

Inspiratie voor m’n eigen werk doe ik op door veel naar de natuur te kijken en de kleuren en vormen in me op te nemen. Ik fotografeer ook, waaruit ik veel inspiratie voor mijn tekenwerk haal.

Mijn favoriete technieken zijn etsen en aquareleren. Ook hou ik erg van model- en portrettekenen.

In blok  1  voor de jeugd, zal ik opdrachten aandragen die bij hun leeftijd aansluiten.

Verschillende technieken zullen aan bod komen  zoals ecoline en oliekrijt, houtskool, pen en o.i. inkt , collages en eventueel linosnijden. Samen zullen we de opdrachten die we gaan doen bespreken.

In blok 2 doe ik gemengde technieken met eigen thema. De technieken kunnen zijn verschillende verfsoorten of inkt, collage en eventueel etsen of linosnijden.

In blok 3 gaan we aquareleren , naar de waarneming (stilleven) of van een foto. 218-2019

Nico van Oosten

Nico van Oosten

Nico van Oosten

Nico van Oosten: “Kunst maken is reizen. Onderweg zijn belangrijker dan aankomen.” 

Onder dit motto maak ik vanaf 2010 mijn werk. Het zijn kleine en grote verhalen die ik nog niet goed in woorden kan vatten. Ervaringen die ik heb gehad en waarvan de betekenis zich via mijn werk een weg naar buiten zoekt. Ik houd van kleur, abstractie en beweging. Puur uit de pot, intens als het leven zelf. Er moet ruimte zijn voor de kijker. Voor haar of zijn eigen verhaal. Of het nu herkenning oproept of niet.

Mijn lessen

Tekst voorgaand seizoen: Ik geef dit seizoen drie blokken les. In het eerste blok – op de vrijdagmiddag – geef ik les in modelschilderen met acrylverf. We gaan verschillende stijlen onderzoeken: inpressionistisch, expressionistisch, kubistisch en post-moderne kunst. Daarna kiest iedereen een stijl waarin zij of hij zich verder wil ontwikkelen. In het tweede blok geef ik les op de woensdagochtend. Hier gaan deelnemers met hun eigen thema aan de slag in acrylverf. Alles mag. Het derde blok, tot slot, geef ik les op maandagavond. Hier staat mijn eigen stijl van werken centraal: intuïtief schilderen. Mijn manier van werken: abstract beginnen, de ondergrond draaien, verder werken. En tot slot heel goed kijken naar de manier waarop je je werk wilt bekijken. In die stand werk je verder tot het schilderij af is. Bij deze manier van werken zijn leren keuzes te maken en kijken heel belangrijk.

Ontwikkeling

Ik schilder sinds 1991 bij het AKM. Na een jaar of 10 stapte ik over van olieverf naar acryl en werd mijn werk steeds abstracter.  Net op het moment dat ik daarin een grens bereikte, in 2010, werd ik tweede bij de amateurkunstprijs van de provincie Utrecht met mijn “houtje touwtje koeienkop”. De prijs bestond uit contact met een coach voor amateur kunstenaars en met professionele kunstenaars. Zij hebben mij gestimuleerd een andere weg in te slaan met mijn kunst. Het is een reis die stopt als ik geen penseel meer kan vasthouden. Sinds 2002 geef ik zelf les, aan leden van de vereniging en in de vorm van workshops. Op mijn website kun je kijken naar mijn werk. 2017-2018

Maja Roeleveld

Maja Roeleveld

Ik ben Maja Roeleveld.

Bij mijn opleiding als leerkracht volgde ik tekenen en didactiek en maakte ik een scriptie tekenen als eindvak.
Toen ik 14 was won ik de eerste provinciale prijs uitgaande van het onderwerp natuur: een hert vluchtend voor een bosbrand.
Ik volgde nog veel teken- schilder- en kunstgeschiedenis-cursussen.

Afgelopen zomer volgde ik een cursus portretschilderen in olieverf op de Wackers academie in Amsterdam en in het eerste blok (v.a. afgelopen september) portretschilderen in olieverf bij Elly Wu.    

 

 

Het komend blok bestaat uit basislessen technisch tekenen, tekenvormen in bepaalde composities leren plaatsen op je tekenvlak en perspectief tekenen.

Tekenplezier en motivatie staan voorop natuurlijk. We gaan dan ook een gezamenlijk een onderwerp kiezen zoals een stilleven, landschap, dieren, bloemen of een fantasie onderwerp. Er kan ook een groepswerk gemaakt worden. Je kunt zelfs een eigen project starten!!! Gewerkt wordt er met potlood, houtskool, inkt en krijt.

In het eerste blok geef ik  vrijdagmiddag  les aan jongeren. Gezamenlijk komen we tot een keuze van een onderwerp zoals het schilderen van een landschap, portret of stilleven en fantasie onderwerpen. Er kan ook gekozen worden voor een groepswerk.

Aangeboden wordt een opbouw in perspectief tekenen.

Schilderen met acrylverf bestaat uit o.a. uit het oefenen  in verschillende stijlen. Daarbij worden voorbeelden van beroemde schilders getoond en uitgelegd. Uiteindelijk kom je tot een eigen kunstwerk!

Alex Stempels

Alex Stempels

Graag wil ik mij even aan jullie voorstellen. Ik ben Alex Stempels, 73 jaar oud, artdirector van oorsprong en als kroon op mijn jarenlange reclame carrière heb ik de laatste 21 jaren leiding mogen geven aan mijn eigen bedrijf Stempels + Osterdesign. Wij woonden 32 jaar in Abcoude en sinds 2018 in het mooie Wilnis… Na het beëindigen van mijn actief werkzame leven, heeft Tess mijn vrouw mij schilderlessen cadeau gedaan. En zo is eigenlijk alles begonnen, dat wil zeggen mijn leven als (kunst-)schilder. Ik schilderde vooral eerst portretten en kreeg later veel plezierin het maken van vrijwerk in acryl. Na een aantal exposities heb ik mensen geïnspireerd en verkreeg opdrachten tot het maken van portretten van geliefden of van zichzelf. Sinds drie jaar geef ik Schilder Workshops, bijzonder om te zien hoe mensen zich in een korte periode creatief kunnen ontwikkelen en zelf versteld staan van wat zelf kunnen.

www.wateenportret.com

a.stempels@live.nl

Angelique Streefkerk

Angelique Streefkerk

Creatief bezig zijn is mijn passie  
Even voorstellen.. ik ben Angelique en geef creatieve workshops in schilderen en boetseren bij Lique’s Creations & Morein Mijdrecht, tevens ook de webwinkel in powertex en aanverwante hobbyartikelen. In mijn atelier en workshops werk ik voornamelijk met powertex en acrylverf.

Na een hernieuwde kennismaking met powertex wat jaren geleden bleek dat je hiermee de meest fantastische structuren, craquelé en nog veel meer op doek kan maken dan alleen met acryl toen was de verslaving niet meer te stoppen. Mijn gevoel was meteen dit wil ik aan anderen overbrengen dit is zo veelzijdig en zo leuk! Na licenties te hebben behaald kon ik als cursusleidster aan de slag.

Ook dit jaar geef ik weer les bij AKM en zal net als vorig jaar voor degene die het leuk vinden een ontdekkingsreis aan te gaan een pakketje samenstellen met powertex producten en stap voor stap leer je de diverse technieken toe te passen op weg naar een mooi eindresultaat.
Voor degene die al bezig zijn met powertex, pakken we de draad weer op. Wil je liever verder met je eigen werk, dat kan natuurlijk ook en ook daarin zal ik je begeleiden.

Naast werken op doek komen er dit seizoen een paar keer de mogelijkheid geboden worden een beeldje te maken van zelf hardende klei, laag voor laag naar het eindresultaat, afgewerkt in je eigen kleur en ook geschikt om buiten te zetten, kortom we gaan er weer een mooi seizoen van maken.

Kortom gemengde technieken is waar het de komende 3 blokken om draait al dan niet aangevuld met powertex. 2018

Roos Uithol

Roos Uithol

Als er iets ergs gebeurd, zijn mensen soms geneigd pijnlijke gedachten of schaamtevolle emoties voor de buitenwereld te verbergen.

In mijn werken probeer ik vooral zichtbaar te maken wat er achter de maskers die we dan opzetten gebeurt. Dit doe ik door het uitvergroten van bewuste en onbewuste gewoontes. Bijvoorbeeld door het vastleggen van het gefrunnik of gepeins als we in een diep gedachtenproces zitten of verdiepen in de alterego’s op het internet waar velen vrijheid in vinden.

Mijn werken ontstaan vanuit verzamelen van onze alledaagse handelingen, flarden gedachten of objecten waaraan herrineringen zijn gekoppeld.

Vervolgens zet ik mixed media in: installaties bestaande uit vooral video en audio werken, maar ook 2D media afhangend of het werk hierom vraagt. Het is belangrijk voor me dat in mijn werken de verschillende gedachtenprocessen binnen in de mens zichtbaar zijn.

Bij obstakels die ik tegenkom, zoek ik naar mijn plaats in de wereld en probeer herinneringen en gedachten te ordenen.

In de natuur om mij heen vind ik daarbij mijn rust en inspiratie.
Als kind genoot ik altijd al van de natuur om mij heen en kon ik mijzelf bijvoorbeeld helemaal verliezen, kijkend naar een stel miertjes op de grond. Ik heb gemerkt dat deze blik nooit verdwenen is en dat er zelfs een soort bewustwording is bijgekomen. Zeker het verlies van een dierbare op jonge leeftijd, heeft mij geleerd om extra te genieten van alles wat op ik mijn pad tegenkom. Maakt niet uit hoe klein of irrelevant het ook lijkt.

Als jonge kunstenaar en docent wil en zie ik mijzelf daarom de komende jaren mijn kunstenaarschap en docentschap ook in de buitenlucht verder ontwikkelen. Ik wil bijvoorbeeld graag een natuurgidsen opleiding volgen en ondertussen mijn lessenserie verder ontwikkelen, die vooral in de buitenlucht plaats vinden. Met deze serie wil ik het kind binnen in ons activeren dat onbevangen in de wereld staat, zich verwonderd over van alles wat op zijn pad komt en bij het ontdekken speelse vrijheid ervaart. Dit met als doel om de rust te durven en kunnen vinden in een wereld vol prikkels en obstakels. Vanuit die rust weer de kracht terug verkrijgen om nieuwe kansen te ontdekken en vast te grijpen. En zeker ook niet onbelangrijk: weer leren te verwonderen over die wereld waar wij met beide benen op staan.

Als docent beeldende kunst en vormgeving ben ik anno 2018 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De stages die ik binnen de opleiding met plezier heb afgerond, hebben voor mij duidelijk gemaakt dat ik onderwijzen niet wil opgeven na het afronden van de studie. Toch wilde ik nog niet gelijk aan de slag binnen het reguliere onderwijs na het behalen van mijn diploma. Ik wil de komende jaren meer ruimte hebben om deel te kunnen nemen aan projecten van vrijwilligersorganisaties en persoonlijke projecten.

Werken binnen AKM geeft mij de mogelijkheid om het onderwijzen te blijven beoefenen, terwijl ik daarnaast ruimte heb voor persoonlijke projecten. Ik zal vanaf augustus in het atelier actief lessen verzorgen en afwisselend per blok één of meerdere dagen per week aanwezig zijn.  Ik kijk uit om met u samen aan de slag te gaan!

https://www.roosuithol.com/

Gabry de Veld

Gabry de Veld

Gabry de Veld

“Gewoon lekker bezig zijn en genieten van dat wat je doet.” Toen ik een aantal jaren terug in contact kwam met Atelier de Kromme Mijdrecht, kreeg ik al snel de smaak te pakken. Voor mij is het creatieve bezig zijn ook een uiting van emoties. Even aan niets denken en je lekker laten gaan. De tijd vliegt voorbij….

Sinds een paar jaar geef ik lessen op de woensdagmiddag aan de jeugdgroepen. Tijdens de lessen laat ik de kinderen kennis maken met verschillende teken- en schildertechnieken, waarbij het gevoel en de fantasie sterk wordt aangesproken. En dat is altijd goed! We kunnen b.v. gaan marmeren, tekenen op (klassieke) muziek of naar aanleiding van een gedicht, collages maken, zandschilderijtjes ontwerpen of een fantasiebeest tekenen die de kinderen in groepjes bedenken. Vanuit de kinderen zelf komen ook leuke ideeën om te doen. Zo hebben we al eens graffiti gespoten, omdat de groep dat niet eerder had gedaan en wilde leren. Er is zoveel veel te ontdekken! Probeer het maar…

2018 – Dit seizoen ga ik 5 workshops gegeven aan ouders mét hun kind(eren). Het samen dingen creëren en de gezelligheid staat hierbij voorop. De ouders en kinderen krijgen verschillende materialen aangeboden waarmee ze kunnen experimenteren.