Kunstreis – 9 november 2013

Op zaterdag 9 november is een groep van 29 leden met de bus naar het Frans Halsmuseum in Haarlem gegaan. De heenreis ging zeer voorspoedig, waardoor we wat te vroeg aankwamen. Het was echter geen enkel probleem, want we mochten meteen doorlopen naar het museum café , waar we hartelijk werden ontvangen met  een heerlijk kopje koffie of thee mét appeltaart.

 

Om 12 uur kregen wij een presentatie over de materialen die gebruikt werden in de tijd van Frans Hals (17e eeuw). Het kleurenpallet werd uitgelegd  aan de hand van een uitgebreide powerpoint-presentatie en potjes die gevuld waren met kleurpigmenten. We hebben veel informatie gekregen:

 

Wist u dat?

  • Er vroeger een kleur bestond met de naam “mummiebruin”?
  • Er een kunstenaar is geweest die, toen hij wist waar de verf van gemaakt was, hij zijn verf heeft begraven?
  • Er wel 27 kleuren zwart bestaan?
  •  “Scheid geel” niet kleurvast is? En dat dit te zien is aan de blauwe blaadjes op schilderijen van toen?
  • De kleuren paars en purper vroeger alleen bestemd waren voor hooggeplaatste mensen in kerken?
  • Loodwit vroeger op gezichten werd gedaan als schoonheidsbeeld voor Chinese vrouwen? Zelfs Elisabeth I van Engeland heeft het gebruikt. Maar dat de zware metalen (lood) hierin natuurlijk zeer giftig zijn en ze daardoor erg ziek werden na een poos?

Na deze presentatie volgde het Schutterstuk. Dit gerestaureerde doek hangt prachtig in één van de kamers van het museum. De beelden van voor en na de 2e grote restauratie zijn te zien op een scherm. Er is een lange discussie geweest over in hoeverre het schilderij terug naar de originele staat zou moeten worden gebracht, of dat de invloeden van de tijd zichtbaar zouden moeten blijven. Denk hierbij aan de scheuren en steken die in het doek zaten.

 

In het museum zagen we ook werken van Glenn Brown. Het werk van Glenn Brown is in het verleden vaak onder het kopje ‘postmodernisme’ gevangen: zijn complexe, technisch zeer verfijnde olieverfschilderijen spelen een geraffineerd spel met klassieke voorbeelden uit de kunstgeschiedenis. Ook bij ons hebben zijn werken die naast die van de oude Meesters hangen, tot leuke en interessante discussies geleid.

Kortom, we hebben een geslaagde dag gehad en kijken er met een voldaan gevoel op terug.

 

Op naar de volgende kunstreis!

 

kan geen reacties worden gegeven.